OMGEVING

Goeree is gelegen aan de Noordzee, Grevelingen en het Haringvliet en dus een El Dorado voor de watersporter. Zwemmen, surfen, zeilen, duiken, vissen... het kan allemaal! Voor de natuurliefhebber en vogelaars is hier de juiste plek. In de vele natuurgebieden, zoals de Kop van Goeree en de Kwade Hoek, kunt u genieten van de rijke flora en fauna. Even verderop liggen de pittoreske dorpjes Goedereede en Ouddorp met een historische dorpskern en vele culinaire attracties. Vlak naast de deur de visafslag van Stellendam.

De 'Kop van Goeree' ligt ten noorden van Stellendam. Een belangrijk onderdeel van dit gebied (58 hectare) is ’t Kiekgat, een voormalig zanddepot dat nu bestaat uit poeltjes, rietland en wilgen. In de winter zijn hier veel eenden, steltlopers en ganzen te vinden, die u goed kunt zien vanuit de vogelkijkhut die ligt aan de zuidwestzijde van ’t Kiekgat. De vogelkijkhut is te bereiken via een groen gemarkeerd pad dat begint bij het viaduct over het Zuiderdiep tussen Stellendam en de binnenhaven.

De Kwade Hoek
Dit gebied bestaat uit 1273 hectare waarbij de Kwade Hoek ten noordoosten van Goeree ligt; Springertduinen ten zuidwesten van Ouddorp en Middel- en Oostduinen tussen de Kwade Hoek en Ouddorp in. De Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied. Het werd vroeger ’de kwaaien hoek’ genoemd vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vele schepen zijn hier op vast gelopen. Vroeger waren de schippers blij als ze de ‘kwaaie hoek’ voorbij waren. Verderop bevond zich dan de ‘goede rede’ waar ze veilig aan konden meren. Dat is de plaats Goedereede geworden. Nog steeds is de zee de baas in De Kwade Hoek. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging. Meer naar het westen ligt het ‘groene strand’, vlakbij Havenhoofd. Dit schorrengrasland wordt vanaf 1935 begraasd door koeien. In het voorjaar jubelt hier nog de veldleeuwerik en draait de scholekster zijn nestkuiltje. Heemst, vlasbekje, en guldenroede zorgen voor kleur. In de winter jaagt de zee dagelijks door de kreken. Het water brengt garnalen en vissen waar lepelaar, stern en reiger dol op zijn. En in de graslanden strijken vele ganzen neer om te overwinteren.

 

 

Bron: www.natuurmonumenten.nl
Foto’s: Peter Don
Zie ook: www.zuidhollandslandschap.nl


Haringvlietsluizen
De Haringvlietdam is een onderdeel van het Deltaplan, dit plan zorgt voor de afsluiting van de zeearmen (behalve de Westerschelde) en daarmee voor een verkorting van de kust. De dam is in november 1970 in gebruik genomen. De Haringvlietdam is 3 km lang, waarvan 2 km bestaat uit dam en 1 km sluizencomplex. Dit complex bestaat uit 17 spuisluizen. Elke sluis is 60 meter lang en voorzien van kantelbare schuiven aan twee zijden, een zeeschuif en een rivierschuif. (bron Rijkswaterstaat)Goedereede
Goedereede, veilige haven, kreeg zijn stadsrechten in 1312. Het is een oud stadje met een bijzonder karakter en een eigen sfeer. Oude gebouwen en andere historische plekjes herinneren aan vroegere tijden, toen Goedereede zeer welvarend was en bekend stond als handelsplaats met veel scheepvaart en visserij. Opvallend is de prachtige toren gebouwd in de jaren 1467-1512. In de toren is een museum ingericht. Bezoekers van het museum kunnen de toren beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. Voor inlichtingen en afspraken belt u met 0187-681594. Daarnaast kenmerkt de gemeente zich ook door de vele (kunst)exposities die hier worden gehouden.

Stellendam
Ligt aan de andere kant van de N57 en is een voormalig vissersdorpje. Hier bevindt zich het subtropisch binnen- (en ’s zomers ook buiten-) zwembad “Het Zuiderdiep”. De vroegere vissershaven is inmiddels voornamelijk als een jachthaven in gebruik. De in 1857 voltooide stellingmolen “Korenlust” kunt u hier ook nog vinden.

Ouddorp
Ouddorp is een gezellige familiebadplaats met oude gevels en het silhouet van de twee prachtige korenmolens op de achtergrond. Het kleine dorp heeft een kerk en toren en nodigt door de geheel eigen sfeer uit tot gezellig winkelen. Ouddorp is in 2007 verkozen tot “Beste badplaats van Nederland” door het Algemeen Dagblad. Met meer dan 21 kilometer strand heeft Ouddorp het langste en breedste strand van Nederland. Het is een plaats waar jong en oud zich thuis voelt. Voor ouderen is het namelijk een unieke rustige badplaats, voor de jeugd het uitgaanscentrum van Goeree-Overflakkee en voor gezinnen met kinderen is het een ultieme plaats om de vakantie door te brengen.

Brouwersdam
Vlakbij Ouddorp ligt de Brouwersdam. De plek tussen Zuid-Holland en Zeeland waar watersport centraal staat. Individueel of voor groepen de toplocatie om te zeilen en (kite)surfen. Een allround watersportgebied voor jong en oud, waar de beginnende en gevorderde surfer of zeiler zich als een vis in het water voelt.